perjantai 6. helmikuuta 2009

Possumaista.... ja gheetä

Kwasniewskin kirjassa on resepti porsaanpotkista (keitetyistä), mutta liitänpä tähän ikioman, ei-kirjan reseptin..
Tilasin citymarkettiin kaksi porsaan potkaa (2.90€/kg), jotka leikattiin poikittain neljään palaan.Laitoin uunivuokaan niin monta kun mahtui, päälle yrttejä (mm. salviaa), tsiliä, merisuolaa....Vettä desi kipon pohjalle.
Uuniin. Aluksi 250 astetta, kymmenisen minuuttia, sitten 120 asteeseen 6-7 tunniksi...tiiviisti kannen alle.
Ja kaveriksi sitä niin herkullista voikermaperunasosetta, tai punajuurivahinkoa tai muita juuresjuttuja...Tai kaalivokkia.
Ja lopuksi luista voi keittää liemen, ylimääräisen rasvan "puhdistaa" ja käyttää paista...
......................................

Täytyy kyllä todeta Kwasniewskin alottamisen jälkeen elämän muuttuneen yksinkertasempaan suuntaan...Melkeen semmoseks viiskytlukulaiseks..ja kauppalaskujen sekä kaupassakäynti kertojen vähentyneen...huomattavasti.
Kalliit rehut saa jäädä kaupan hyllylle, juureksia helpoimmastta päästä, ostan pakastekuutioina, perunaa...sipulia, valkosipulia ja kaalia...paprikaa ikäänku mausteeks... hedelmät samoin jätän hyllyyn...käytän karpaloita, puolukkaa ja jonkin verran marjajauheita.
Auringonkukan versoja kasvatan lasihyllyllä ikkunalla, kasvilampun alla.

Lihapuolelta halvempia ja selkeesti rasvasempia ruhonosia, sikanautaa ja lämminsavukylkeä...sitä ihanaista oskaria. Sisäelimiä vähintään kerran viikossa....Laitan muutaman reseptin taas, kun kerkeen...entrecote maistuu sunnuntaisin...
Maitotuotteista 10% jugurttia, 35% kermaa, vähän punasta maitoa ja voita kahen hengen taloudessa puolesta kilosta kiloon viikossa...ja täysrasvasia, mielellään raakamaidosta tehtyjä juustoja...kananmunia, keltuaisia varsinkin...
Kylmäpuristettua kookosöljyä käytän jonkin verran, paistamiseen, maistamiseen ja ihonhoitoon...
Sen sanotaan stimuloivan kilpirauhasen toimintaa...toisaalta se saattaa lisätä insuliinin eritystä, joka ei ole hyvä, jos painon kanssa taistelee.
....................................



Sitten ghee ...
500 g (suolatonta) voita. Laitetaan voi kattilaan ja lämmitetään sitä sen verran, että se sulaa, muttei ruskistu. Voipalan käänteleminen auttaa myös estämään ruskistumista. Kun voi on sulanut, lisätään lämpöä sen verran, että voi alkaa kiehua. Kiehutetaan voita niin pitkään, että sen pinta on täynnä valkoista vaahtoa. Tämän jälkeen vähennetään lämpö minimiin ja annetaan voin poreilla miedossa lämmössä 45 minuuttia. Tällöin sakka erottuu kattilan pohjalle ja läpinäkyvä osa voista jää päälle.
Kaadetaan kirkas rasva siivilän läpi sopivankokoiseen kannelliseen astiaan. Jos taloudesta löytyy harsoa, sitä kannattaa laittaa siivilään, jotta pienimmätkin kiinteät ainesosat erottuvat pois. Hyvin tuo kyllä tuntui pelkällä siivilälläkin sujuvan.
Ghee säilytetään jääkaapissa, jossa se kovettuu. Kokkailua varten se on sitten uudelleen sulatettava, mutta sitä ei saa ruskistaa. Gheen pitäisi säilyä jääkaapissa ainakin 2-3 kuukautta._________________

3 kommenttia:

  1. Hei Mumma!
    Paljon asiaa lyhyellä aikaa olet ehtinyt tänne naputella! Ja hyviä ohjeita!
    Mukavaa viikonvaihdetaa!
    Fauna

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Olipa lähikaupassa possu! Kokonaisena oli savustettu ja avulias esittelijä (mies) siitä lohkoili: sivua, potkaa, kinkkua, filettä. Pääraukka kokonaisena kökötti, mutta keskikohta oli kaventunut ihan luita myöten. Oli kuulemma jo kolmas possu tänä päivänä ja sekin siis ihan lopuillaan. Hmm...

    Hei, miten valmistat entrecotea? Itse saan siitä paistamalla kovaa ja sitkää kun pitäisi saada mehevää ja suussa sulavaa.

    VastaaPoista
  3. Vastasin entrecoteen valmistamiseen jo samana päivänä vaan taas se ilmavaltojen hallitsija nappas ohjeet taivaan tuuliin... [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/teufel/k025.gif[/img]
    Sillä on ainaki kuuma paikka missä paistaa..
    Eli rielu tunti ennen paistoo pihveihin paan soijasoosii ja jätän maustuman...
    Pannuun (mieluummin rauta) laitan kylämåuristettua kookosöljyä, koska se kestää parhaiten kuumentamista...gheetä voi myös lisätä, mutta perustana kookos ...(joka ei sitte yhtään pihvissä maistu...Mies ei söis jos..)

    Kuivaan lihat ja laitan kuumaan pannuun...
    Heikkilä sanoo ettei saa kääntää kun kerran, mutta itte kyllä pariin kertaan kummatkin käännän..
    Paistoaika korkeintaa viis minuuttia, eli kun keskirasva on pehmeää ja sulaa hiljalleen eikä pannulle ole tullut lihanestettä, pihvi on valmis (meillä syödään mediumina)...
    Päälle mustapippiria myllystä...
    Ja mulle tarkkaan kaikki paistorasva pannulta...syön vaikka lusikalla...

    VastaaPoista