perjantai 10. huhtikuuta 2009

Pitkäperjantai


Päivän sana: Mutta totisesti, meidän sairautemme hän kantoi, meidän kipumme hän sälytti päällensä. Me pidimme häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana, mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut.
Jes. 53:4-5 (KR33/38)

Pitkänperjantain tervehdys...hiljaisuuden jälkeen.
Jesajan teksti tälle päivälle on meidän elämänperustamme.
Jeesus tuli, että me löytäisimme tien Jumalan luo....kuoli ristillä, kantoi sairautemme (kuka voi sitä ymmärtää?), kärsi kuolemanrangaistuksen meidän syntiemme tähden.
Tässä ajassa ei liiemmin synnistä puhuta. Kaikkea pitää ymmärtää ja kaikki hyväksyä. Mutta kuitenkin jo erossa Jumalasta eläminen on synti...se synti, josta tarvitsee pelastua. Tulisi pyrkiä rauhaan Jumalan kanssa.
Laulelin aamulla virttä, "Oi rakkain Jeesukseni, piinattu verinen...Mun särkyy sydämeni kun tuskaas muistelen. Sua taivaan kunnialla, ylhäällä palveltiin, nyt orjantappuralla pääs pyhä kruunattiin."
Enemmän särkyneitä sydämiä tarvittaisiin tähän aikaan....Jumalan parannettaviksi.

......................................................
Keittiössä porisee kasvisliemi huomista sienikeittoa varten. Normaalisti teen luuliemeen vaan syömään tuleva pikkuminiä on kasvissyöjä. Kuivatuista suppilovahveroista teen, kermalla ja mustalla koskenlaskijalla suurustan, mintulla kruunaan. .
Sienien vastaavuuden jouduin taas tsekkaamaan, kun ei muista....eli 50g kuivattuja sieniä vastaa 500g tuoreita eli yhtä litraa perattuja sieniä.
Lampaan paistille laitoin marinadin. (Ohje "Kaski ikkunaa", tomaattikeiton jälkeen), pääsee yöksi uuniin rautapataan...silavoituna.
Veneperunoita teen, rosamundat pitkittäin lohkoiksi, pussiin riisinlesekookos (Riko) öljyä, paprikajauhoa ja yrttejä...rakuna on perunoille oivallinen mauste. Rumpsutan pussissa, annan olla hetken ja uunipannulle pariinsataan kypsymään. Suolaan valmiina. Lammaspaistin liemestä teen kastikkeen, lisään lusikallisen pikakahvia.
Kasviksia voisulassa ja pikkuminiälle "Pappi pyörtyi" ...turkkilainen mezee.
Oliiviöljyä pannuun, iso sipuli pitikittäin viipaleiksi, muutama valkosipulin murskattu kynsi, tsilihiutaleita...kuullottumaan. Lisätään muutama iso tomaatti paloina ja annetaan muhia. Kuutioidaan munakoiso ja lisätään pannuun...käännellään hetken aikaa ja laitetaan tilkka vettä. Annetaan kannen alla kypsyä hiljalleen. Vatiin tarjolle ja päälle vielä oliiviöljyä (kuuluu uida öljyssä) ja persiljasilppua.
Kananmunan puolikkaita laitan myös, keltuaiset irrottelen ja sekotan majoneesin kanssa, vähän mustapippuria ja ripaus sitruunaa ja takaisin munanpuolikkaisiin.
Rinsessa tekee täytekakun jälkiruuaksi, kun pikkuminiä juuri täytti vuosia.
Syömään tulijoita on huomenissa neljä aikuista ja mumman rakkaat piiperot, Ukkopoika ja Taimirinsessa.
Pääsiäisateria kun meillä syödään nyt lauantaina, sunnuntai aamuna lähdemme sisareni ja miehensä kanssa hotellimatkalle Tallinnaan...kevättä haistelemaan.
Lopulle perhettä uusitaan samankaltaiset ruuat joskus loppukevään kuluessa..ennen Turkkiin lähtöä..
Sakki on niin iso, että kerralla ruokkimiseen tarvitaan jo pientä tilaihmettä...kaksikymmentä meidän lisäksi.

Ompelukoneella olen tiiviisti istunut ja ahkeroinut. Niskat jumissa, lievästi päänsärkyisenä. Fysioterapeutille sain viidentoista kerran lähetteen jumin irrottamiseen. Kerran jo kävin, ensi viikolla seuraava kerta.

Pääsiäiskukko "munii" tänä vuonna minulle matalarunkoisen polkupyörän. Annoin Helkaman Terässiiven Fiskarin tyttärelle. Välillä oikea lonkka kieltäytyy tottelemasta ja pyörälle nousu osoittauu hankalaksi...ikääntymistä....valitettavasti. Ja vasemmaltahan pyörälle ei tietenkään voi nousta.
Elukka pääsee pyörän etukorissa taipaleelle ja kauppareissut taittuvat rattoisasti...ilman matkailuautoa...

Siunattua pääsiäisen aikaa kaikille ystäville.
Posted by Picasa

1 kommentti:

 1. No on sulla kanssa sitä porukkaa sitten syömässä, jos kerralla tulisivat!
  Kyllä sitä vaan kertyy, mullakin on kolme lasta, mutta jos kaikki kerralla tulisivat syömään, niin olishan niitäkin aikamonta sitten jo.
  Yhdeksän, ja sitten me ite.
  Hyvät sapuskat teet pääsiäisenä.
  Mullekkin tulevat kaikki syömään. Mutta mä laitan ainakin huomenna kanaa, että saa nyt nähä, käydäänkö ostamassa lammasta, tai karitsaa, sitten sunnuntaille.Poika tykkää, mutta tyttö ei.
  Eli voin kai sitten jotain muutakin tehä, katotaan nyt sitten, mitä tulee.
  Pitäisi aina osata tehä sellasta, että kaikille kelpaa, joskus se on vaikeeta.
  Mutta Hyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista